Philips-LumeaHamarosan itt a nyár, a meleg idővel pedig előkerülnek a rövid, szellős ruhadarabok is. Egyre több időt kezdünk el a szőrtelenítéssel foglalkozni, ha az télen kicsit el is maradozott vagy megritkult, nyáron már eléggé odafigyelünk rá, mennyire sima és szép is a bőrünk. Én mindig is gondokkal küszködtem a szőrtelenítést illetően, elnézve a többi családtagom, nem örököltem túl jó géneket e téren. A dús, vastagszálú hajnak és a fekete, sűrű, erős szempilláknak is megvan a maga hátránya: más testrészeken a szőr is ugyanilyen sötét, dús és erős.

Így hát régóta gondolkodtam egy tartósabb megoldáson, amit a legtöbb testrészemre használni tudok. Untam már a heti kétszeri borotválást, valamikor és valahol pedig a másfél hetente történő gyantázást. Míg másnak a kozmetikus szerint elég havonta egyszer gyantáztatni, ahogy például egy-két nő rokonomnak is, addig nekem hetente kell, nagyon kihúzva maximum másfél hetente, és akkor már csúnyán nő vissza mindenhol. Nem beszélve a rusnya szőrbenövésekről, amik a lábamat és a bikinivonalamat teljesen elcsúfították már pár évnyi gyantázás után is. Tele lettem hegekkel, folyton a szőrbenövéseket piszkáltam, szedegettem tűvel, csak szerencse, hogy nem lett a halvány hegeken kívül semmi csúnyább maradványa a dolognak. Így jártam a gyantával. A borotvát hamar elkezdtem mellőzni, mert attól meg mindenféle fertőtlenítés mellett is folyton szőrtüsző gyulladásaim lettek, amikkel szintén megszenvedtem.

Ezért tavaly tavasszal úgy döntöttem, nem várok tovább, beruházok egy Philips Lumea IPL tartós szőrtelenítő készülékre. Előtte alaposan utánajártam interneten a különböző IPL-es szőrtelenítőknek, a Lumeának voltak a legjobb értékelései, ezért is döntöttem ez mellett. A termék magyar nyelvű értékelései a Krémmánián: https://kremmania.hu/kremek/philips-lumea-ipl-szoreltavolito-rendszer Én Ausztriában vettem az enyémet, mivel kint olcsóbbak (így volt 250 euró körül), itthon viszont csak akciósan lehetett hasonló áron hozzájutni ezekhez az IPL készülékekhez. A Philips Lumea Advanced készülékre esett a választásom, az elején nem akartam a legdrágábbat megvenni, utólag kicsit bánom is.

A Philips Lumea IPL villanófényes tartós szőrtelenítő készülékek hivatalos oldalát itt találhatjátok, ami alapján össze tudjátok hasonlítani a különböző “felszereltségeket”, tulajdonságaikat: https://www.philips.hu/c-m-pe/szoertelenites/lumea-ipl Az Advanced szőrtelenítőhöz két fej tartozik, egy testre és egy arcra való. Kicsit hiányolom azóta a több fejet, utólag már megvenném valamelyik komolyabb készüléket. Mivel az Advanced vezetékes szőrtelenítő, a drágábbak pedig már töltősök, vagyis vezeték nélkül is használhatók, mint utólag kiderült, az is tud néha jó szolgálatot tenni, ha nem kell folyton konnektor közelben lenni. Mindezt leszámítva viszont nagyon szeretem a Philips Lumeát.

Hogy tényleg hatásos-e?
Egyértelműen az a válaszom, hogy igen. Az elején bennem is erős kételyek éltek az IPL-es szőrtelenítéssel kapcsolatban, sok rémtörténetet olvasni interneten olyanokról, akik megjárták az IPL szőrtelenítéssel: égési sérülések tömege, vagy csak egyszerűen hatástalan készülékek. Kozmetikus sem ajánlotta, bár neki ez ugye nem üzlet, hogy én otthon leszőrtelenítek mindent magam egy tartós megoldással. 🙂

Hogyan kell használni?
Nagyon egyszerű a használata, amit a termékhez adott részletes leírás is szépen elmagyaráz. Le kell szőrteleníteni a bőrt használat előtt, én pl mindent leborotváltam. A módszert rád bízzák, a lényeg, hogy csak szőrtelenítsd le, ahogy egyébként is tennéd. Én várni szoktam utána egy napot, hogy lenyugodjon a bőr a szőrtelenítés után, ezután állok neki az IPL kezelésnek. Be kell kapcsolni a gépet, majd a leírás alapján be kell állítani a megfelelő fokozatot, ezt mindenkinek magának kell megválasztania. Sötét szőrhöz és közepes bőrtónushoz, amilyen az enyém, a IV-V. fokozat ajánlott, utóbbi a legerősebb. A gépet a villanófejjel lefelé rá kell tenni a bőrre, és megnyomni a gombot, amivel villanik egyet a gép a bőrön. Ez maga az IPL szőrtelenítés, úgymond végig kell villantgatni a bőrön a gépet, ezzel szőrtelenít. Miután mindenhol végigmentünk egyszer (szigorúan csak egyszer!) a villanásokkal, ami egyébként elég aprólékos munka, és nekem többször annyi ideig tart, mint ahogy a gyártó írja, ezután 24 óráig kerülni kell a kezelt bőrfelülettel a közvetlen napfényt, parfümöket, krémeket. Tenni semmi más egyebet nem kell. Nekem egyébként még a langyos tusolóvízre is érzékeny ilyenkor a bőröm. Viszont nem piros, nem látszik abszolút semmi a használat után, ami nagy pozitívum a gyantához képest.

Fáj a kezelés?
Ahogy lenni szokott: a legtöbb embernek nem, nekem igen. Páromon kipróbáltam, neki nem fáj. Nekem érzékeny a bőröm, bikinivonalnál szinte megőrjít, annyira fáj még a III. fokozat is, mintha egy-egy ponton megrázna az áram, olyan érzés. Mint az elektromos kisülés a műszálas ruháknál, fémhez érve, csak ezt a legérzékenyebb területeiden. Sokat olvasgattam a témában, a legtöbb embernek abszolút nem fáj a kezelés, csak néhány nagyon érzékeny bőrűnek. Sok mindentől függ, fájni fog-e, az egyik a bőrszín, a másik a szőr erőssége (észrevettem, hogy ahol erősebb a szőr, ott sokkal jobban fáj), a harmadik a választott intenzitás (ami ugye az első kettőtől függ), a negyedik pedig a bőr egyéni érzékenysége.

Meddig és milyen gyakran kell a készüléket használni?
Sajnos nem annyira tartós, mint elsőre várná az ember. Lényegében örökre sosem tünteti el a szőrt, egész életünkben használnunk kell, ha eredményt akarunk. Idővel gyengíti a szőrt, de elég lassan, nekem a közel fél éves használat után még mindenhol rendesen visszanőtt a szőr, csak gyengébben, de ki nem kopott teljesen. Gyakoriságra kb. másfél hetente kell egy kezelést megejtenem, ami a teljes testre kb. másfél-két óra, ebben benne van: 2 teljes láb, 2 teljes kar, hónalj, arc bizonyos részei, teljes intim terület, has egy része, hát egy része. Néha hagynom kell hűlni a gépet, mert felforrósodik a sok használattól, így mindent szünetekkel, részletekben csinálok. Így elvisz másfél-kéthetente egy fél délutánt a kezelés. Visszatérve a “meddig” kérdésre, a gyártó szerint az első pár kezelést kéthetente kell megejteni, majd át lehet térni egy egyfajta fenntartó kezelésre 4-8 hetente, kinek hogy, de örökre tartó hatást nem ígérnek, nem is tehetik. Egyébként személyes tapasztalat, hogy én tavaly egész nyáron át használtam a készüléket, közel fél éven át, de nem tudtam áttérni a fenntartó kezelésre, kellett a szőrtelenítés maximum 2-3 hetente. Ez annak, akinek kevésbé dús és erős a szőre, történhet ritkább időközönként, nekem sajnos nem lett volna elég 4-6-8 hetente villantani vele.

Gyengíti hosszú távon a meglévő szőrt?
Igen, és ehhez képet is szeretnék mellékelni. A karomon elég erős volt mindig is a szőr, sötét és hosszú szálú. A Philips Lumea készüléket kb. 5-6 hónapig használtam tavaly nyáron, majd téli pihenőre tettem. 🙂 Mielőtt elkezdtem a kezelést, és miután szüneteltetés közben visszanőtt a szőr teljesen, készítettem 1-1 képet ugyanarról a karomról. Az eredmény:

WP_20170407_08_28_11_Pro WP_20180306_15_33_26_Pro

A képek teljesen magukért beszélnek, az 5-6 hónapos kezeléssorozat után nagy mértékben kiritkult a karomon a szőr, halványultak, gyengültek és rövidültek is a szálak.

 

 

A többi testrészről nem készítettem képeket, de leírnám róluk a tapasztalatot. A lábamon nem annyira volt változás, ahogy intim területen sem. Hónaljon a sokévi gyantázás után amúgy is nagyon ritka a szőr, hason-háton tavaly kezdtem a szőrtelenítést, kicsit ott is gyengült már, de még nem adom fel. Hozzáteszem, én borotválom mindenhol a szőrt a kezelés előtt, de szerintem gyantával előbb kikopik.

Összefoglalás
Előnyök:
– tartós megoldás a többi szőrtelenítési módszerhez képest, a szőr lassabban nő vissza
– hosszú távon gyengíti a kezelt szőrt
– kevésbé fáj, mint a gyantázás
– nincs több szőrbenövés, szőrtüsző gyulladás, teljesen megszünteti ezeket!
– a legtöbb használónak fájdalommentes a kezelés

Hátrányok:
– drága a készülék
– sok időt vesz igénybe a használata, több az ígértnél
– hatása nem örök, tehát a kezelt szőr visszanő, csak lassabban és gyengébben
– néhány érzékeny bőrű használónak fájdalmat okoz a villanás: égető, áramütés szerű fájdalom
– borotvával szemben: 24 óráig érzékeny a bőr a napra, hőre, vízre, kozmetikumokra

Egyelőre ennyi jutott eszembe a Philips Lumea Advanced IPl villanófényes készülékéről, örülök, ha minél többen elolvassátok a tapasztalataimat, és minél több nőnek segíthetek a szépségápolási tapasztalataim leírásával.
Amennyiben pedig a készülék megvásárlása mellett döntenél, sok sikert a használatához, na meg persze szőrmentes nyarat! 😉