Nem áll szándékomban egy olyan cikket írni, amiben olyan információkat közlök, melyeket már mindenki ismer. Tudjuk, hogy a korpa általában egy bizonyos gombafaj fejbőrön való túlszaporodása miatt jön létre, tudjuk, hogy millió szer áll a boltok polcain, melyek korpamentes fejbőrt ígérnek. Na de mi a helyzet a többivel? Mit kell tennünk azért, hogy megszabaduljunk tőle és mi okozhatja még az egyszerű gombán kívül, mi a terjedésének háttere?

Mivel én is gyakran küzdök ezzel a problémával, gondoltam, megosztom másokkal is a tapasztalataim a témával kapcsolatban.

Először is, ha korpásan hámlik a bőröd az arcodon, ez a fejedbőrödön sem lesz másképp, ez egy genetikailag öröklött “betegség”, ami újra és újra előjön. Ez a korpás szeborrea. Nekem is ilyenem van, nagyon nehéz vele, főleg, hogy a sötét hajam világosítva van és a korpa elleni samponoktól vörös lesz az amúgy középbarnára festett hajam (sajnos ezzel nem lehet mit kezdeni, már van a piacon 1-2 korpaellenes, festett hajra való sampon, de elég borsos áruk van).

A másik ok pedig, ami szerintem a leggyakoribb: vannak emberek, akiknek olyan rossz szokása van, hogy állandóan a hajukat piszkálják, esetleg a fejbőrüket piszkálják, vakarásszák. Néha rám is rámjön ez, mikor idegesebb időszakom van, nos megfigyeltem, hogy pont ilyenkor jön ki a korpa. Ahogy az arc is folyton pattanásosodik az állandó, koszos, baktériumokkal teli kézzel való piszkálástól, simogatástól, nyomkodástól, vakarástól, úgy a fejbőr pedig korpásodik az állandó macerálástól. Ezért ezt érdemes megfigyelni, nem-e ettől alakul ki a korpa, és ha igen, tegyünk meg mindent ezen rossz szokásunk leküzdéséért.

Megjegyzés: Korpa ellen leginkább eddig a Rossmannban, dm-ben kapható Sellon sampon jött be, bár az ára nem túl baráti, de kevés is elegendő belőle (elég csak a fejbőrre kenni), sokáig kitart és garantáltan eltávolítja pár héten belül a korpát. Ezenkívül sokat használom még a Herba Vita korpa elleni hajszeszét is, ez sem rossz ellene. Végül de nem utolsósorban pedig a rozmaringolaj, levendulaolaj és az almaecetes öblítés is nagyon jó rá, de ezek csak kiegészítő kezelésként ajánlottak.