Az első és legfontosabb lépés: megszabadulni a szétégetett, töredező hajvégektől. Enélkül nem lehet elkezdeni a hajnövesztést, bárki akárhogy próbálja menteni a tönkrement hajvégeit, a hajvágás nélkül nem úszhatja meg, vagy ha megpróbálja megúszni, akkor meg a növesztésnek nem lesz semmi értelme, mert semmi sem fog látszódni. Mivel a töredezett hajvégek általában nagyobb ütemben és mértékben törnek, mint ahogy nő a haj, így a haj csak rövidebb lesz (persze ez nagyban függ a töredezettség mértékétől, de egy frissítő hajvágás senkinek sem árt). Szóval ki mennyire sajnálja a haját, saját belátása szerint kezdje egy hajvágással, minél több töredezett hajvégtől szabadulsz meg, annál jobb!

A másik nagyon fontos dolog: hagyj fel a káros hajformázással, a hajvasalással, hajsütögetéssel, soha többé tartós hajegyenesítés, hajhosszabbítás! Ami – ha nagyon muszáj – megengedett, az hajmosás után egy 5-10 perces szárítás (főleg télen szükséges, nyáron ezt is elhagyhatod), illetve egy professzionális, fodrászi hajfesték használata (ha fested), ami kevésbé ártalmas és sokkal tartósabb, mint bolti társai. Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy a legtöbb nőnek az a hajszín áll jól, amit a természettől “kapott”, nem érdemes ultraszőkítésekkel meg extrafeketítéssel tönkretenni a hajat. Egy eredetileg szőke hajú lánynak sosem áll jól a fekete (bármit is állítanak :)), egy feketének pedig a szőke, nem érdemes erőltetni, a hatás csak mű lesz és tönkreteszi a hajat. Azt javaslom, hogy ha túl erősek az arcvonásaid (mint pl nekem, az eredeti, majdnem fekete hajammal olyan rideg lesz az arcom…), akkor világosíts maximum 3 árnyalatot a hajadon (ez fodrászi festékkel még szőkítés nélkül megoldható), ha pedig túl erőtlenek, gyengék az arcvonásaid (jobb szót nem találtam), akkor pedig sötétíts max. 3 árnyalatot, többet semmiképp!

 

Ezekkel egyidőben el is kezdheted beszerezni a hajnövesztő eszközöket, a következőkre lesz szükséged:

1. Fésűcsere vaddisznósörtés hajkefére (vagy Tangle Teezer-re): előbbi szinte mindegyik drogériában kapható már (Müller – itt az utóbbi is, Rossmann, dm), erre azért van szükség, mert a hagyományos műanyag fésűk, hajkefék roncsolhatják a hajat, a vaddisznósörték azonban összeszedik a fejbőrre, illetve a hajra tapadt szennyeződéseket (emiatt a hajad kevésbé lesz zsíros) és sokkal kímélőbbek a hajjal, mindemellett fésülködés közben serkentik a fejbőr vérellátását, amitől gyorsabban nő a haj. Persze ne várj egy hajkefétől csodákat, de jó, ha van. Ha pedig vastag hajad van, vegyél olyat, amin nagy műanyag fogak is vannak.

2. Egy jó hajszesz: pl. Herba Vita hajhullás elleni hajszesz, vagy a Bánfi hajszesz (bár ez utóbbitól sokaknak kiszáradt a fejbőre), a lényeg, hogy hajhullás elleni legyen, ugyanis ezek általában jók hajnövesztésre is

3. Egy jó hajvitamin: én a dm-es das gesunde Haar Vital-t kezdtem el szedni, az eredményekről a naplómban írok. De létezik a Biovanne, a HairClinic és még sok másfajta is.

4. Természetes növényi olajok: ezeket bioboltokban, patikákban vagy interneten szerezheted be: argánolaj, mandulaolaj, kókuszolaj, olivaolaj (ez utóbbi a száraz hajvégekre kell, kissé zsírosít!). És az elengedhetetlenek : ricinusolaj (patikákban) és rozmaringolaj (ez illóolaj formában kapható)! Az utóbbi kettő a két hajnövesztő hatású olaj, a többi ápolásra, a haj rendbetételére, a töredezés mérséklésére, megszűntetésére kell – ami persze ugyanolyan fontos, mint maga a növesztés! Az olajokből pakolást készíthetsz, de ezenkívül a mandulaolaj és a kókuszolaj kiváló hajvégápolóként is (főleg vizes hajra ajánlom!).

 

Az extrák pedig (ha még jobbat szeretnél tenni a hajaddal):

5. Fejbőrmasszírozó: én a Jysk-ben vettem akciósan (kb. 700 Ft-ért), de kapható a Bokoma márkás verziója is, látszólag ugyanaz a kettő. Ez is serkenti a vérkeringést, naponta 1-2x érdemes használni pár perc erejéig.

6. Szilikonmentes és/vagy szulfátmentes termékek: előbbi van akinek bejön, van akinek nem. Azért amióta leálltam a szilikonról, sokkal több apró hajszál jelent meg a fejem tetején, mint előtte, ráadásul a hajam lassabban zsírosodik. Én csak ajánlani tudom. A L’Oréal Serie nature samponjai, illetve az Alverde vagy Alterra balzsamok elég jó szilikonmentes samponok, én már több hónapja ezeket használom. De jókat tudok mondani az Alfaparf samponokról is, köztük a legújabbak már szulfátmentesek is, így extra kíméletesek a hajhoz és a fejbőrhöz is.

7. Almaecet: élelmiszerüzletekben, hipermarketekben kapható. Öblítésre használjuk, keverj össze kb. 1-5 arányban almaecetet és vizet, majd a hajmosás végén öblítsd le ezzel a hajad. Hagyd a hajadon pár percig, majd mosd le tiszta vízzel és kész is. Az almaecet feloldja a hajon maradt szennyeződéseket, tisztítja a hajat és a fejbőrt, a haj általa csillogóbb, fényesebb lesz és kevésbé zsírosodik is, ahogy észrevettem! Sötét hajúaknak extrán ajánlom. Ne aggódj, a hajadnak nem marad ecet szaga tőle, a mosás után fél-egy órával el is illan a szaga. Szőkéknek egyébként almaecet helyett hatásos lehet még a citromleves öblítés is.

 

Megjegyzés:

1. Ha nem vágattad le a hajad teljes töredező, tönkrement részét, mert túl sok lett volna vagy féltetted a hajad annyit levágni, 2-3 havonta mindenképp vágass picit a végéből, hogy egészséges legyen! Ha egy lépésben túl sok hajtól kellett volna megszabadulnod, érthető, hogy nem vágatod rövidre a hajad emiatt, de ezt idővel muszáj pótolni, a széttört végeket semmi sem ragasztja össze! Úgyhogy ha csak nem vágattad le az egészet, javaslom a hajvágást 2-3 havonta addig, míg teljesen egészséges nem lesz a vége.

2. Én személy szerint korábban használtam még egy szérumot úgy 2-3 hetente (bár elvileg naponta kellene használni 2x, de zsírosít, ragacsos lesz tőle a fejbőröm), ez a Fytofontana Hair Woman szérum. Nem tudom, mennyire hatásos, mivel én mindent egyszerre használok, gyors eredményt szeretnék, ezért nem értem rá ezt külön, a többitől mentesen tesztelni, de ártani nem árt. Borsos ára van, de lehet pont ez az, ami megadta az extra löketet a hajamnak, szerintem érdemes ezt is kipróbálni.