Előre szeretném leszögezni, hogy amit a következő cikkben írni fogok, az nem szentírás, hisz mindenkinek máshogy és máshogy reagál a szervezete a különböző vegyi anyagokra. Én csak az eddigi tapasztalataimat szeretném megosztani másokkal, remélve, hogy ezzel segítek olvasóimnak a mindennapos hajápolásban.

A szilikonról

A szilikon egy polimer műanyag, amely már gyártása során is szennyezi a környezetet, mivel természetes módon képtelen lebomlani. A samponoknak, balzsamoknak és hajvégápolóknak gyakori összetevője, hisz fényessé, kifésülhetővé teszi a hajat – bizonyos ideig. A szilikon, mint egy szigetelő réteg, összegyűlik a hajon, bevonja a hajszálakat, és mivel a hajrostokat elzárja, befullasztja, a haj a gyakori használat során ettől sok esetben hullani kezd. A fejbőrre rakódva csökkentheti a hajnövekedés mértékét, a hajvégek pedig gyakran töredezni kezdenek a sok szilikonos termék használata során. A gyártó cégek az idő előrehaladtával egyre inkább próbálják a szilikont természetes anyagokkal pótolni, azonban a szilikon olcsó és rövid távon hatásos mivolta ezt csak akadályozza.

Mikor minden sampon-balzsam csak néhány hajmosásig varázsol szép frizurát

Sokan – akárcsak én – azt tapasztalják, hogy megveszik a drágábbnál drágább hajápoló termékeket, nagy reményeket fűzve hozzájuk. Mossuk-mossuk a hajunkat, az első-második alkalommal úgy gondoljuk, végre jót választottunk, a hajunk selymes, puha. Aztán eltelik 5-6 vagy 8-10 hajmosás, és a hajunk egyre kevésbé fénylik, egyre kevésbé puha, és csak a sprőd, fakó haj marad. Aztán veszünk egy másik márkájú terméket, azzal eljátsszuk ugyanezt, és így megy ez éveken át, míg nem a hajunk visszavonhatatlanul is elcsúnyul.
Nos, ez valószínűleg a szilikonnak és egyéb káros kozmetikai összetevőknek (parabének, szulfátok) köszönhető. A legtöbb hajápoló terméknek olyan magas a szilikon tartalma, hogy elég 5-10 mosás és olyan vastag réteg rakódik a hajra, ami befullasztja azt, a haj ezáltal könnyebben zsírosodik, lelapul, fénytelen lesz.

haj1
Mikor valaki áttér a szilikonmentes termékekre, a hajra rakódott szilikon mennyiségétől függően, a korábban fényesítésre használt szilikonréteg lassacskán lekopik a hajról, ezen réteg alatt pedig a befulladt, fénytelen, kócos haj marad, melynek regenerálódásra és ezzel együtt sok-sok időre és ápolásra van szüksége. Ehhez ajánlom az oldalamon található olajos pakolásokat (link: Haj helyreállító pakolás házilag).

Honnan tudjam, hogy van-e szilikon az egyes kozmetikai termékekben? 

A szilikont a következő neveken szokták feltüntetni (lásd termék összetevők listája):

Amodimethicone- Trimethylsilylamodimethicone
Dimethicone (leggyakoribb, számos fajtája van)
Cetearyl Methicone
Cyclopentasiloxane
Diisostearoyl Trimethylolpropane Siloxy Silicate
Phenyl Trimethicone
Polysilicone-18 Cetyl Phosphate
Silicone Resin Spheres
Simethicone
Trimethylsiloxysilicate

Ezen kívül, amennyiben nem tartalmaz az adott termék szilikont (de igaz ez a szulfátra és a parabénekre is), azt általában ráírják a csomagolásra. 🙂

Nem mindenkinek jön be

Bár én alapvetően a szilikonmentesség híve vagyok, rengeteget olvasgattam a témában különböző fórumokon, és úgy vettem észre, nem mindenkinek jön be a szilikonmentes ápolás. Azt javasolnám, hogy akinek nagyon tönkre ment a haja és már semmi sem segít rajta, próbálja ki, legalább ideiglenesen a szilikonmentes, természetes összetevőjű hajápolókat. Én személy szerint egy ideig (fél-egy évig) teljesen szilikonmentes cuccokat használtam, így ezidő alatt helyrejött a hajam a hajvasaló, festés és tartós hajegyenesítés okozta károk után. Később áttértem a részleges szilikonmentességre, úgy vettem észre, ez jön be nekem a legjobban. Jelenleg a samponom pl. szilikonmentes (sokkal ritkábban kell hajat mosnom így, mint a szilikonos samponokkal, mivel a szilikon tényleg elnehezíti, zsírosítja a hajat), de a balzsamom, illetve a hajvégápolóm már tartalmaz szilikont. Arra is érdemes odafigyelni, hogy hajvégápolóból nagyon sok az olyan termék, ami szinte csakis szilikont tartalmaz, érdemes ezek helyett olyat vásárolni, amiben emellett természetes olajok is megtalálhatók (argánolaj, szőlőmagolaj, mandulaolaj…stb.). Ilyen olajok pl az Orofluido vagy a Yellow hajvégápoló olajai.

Kedvenc szilikonmentes termékeim

  • Alfaparf samponok – a legújabbak nagy része szilikonmentes, természetes összetevőkkel (vigyázat, a pakolások nem szilikonmentesek!)
  • Alverde (Dm) és Alterra (Rossmann) termékek – ebből is inkább a balzsamok
  • házi készítésű kencék, pakolások
  • L’oreal Serie Nature termékek

Néhány plusz információ

  • Amennyiben samponszappannal mosnád a hajad (ez is egy szilikonmentes megoldás), minden használat után öblítsd le a hajad almaecetes vízzel (1 liter vízbe önts kb. 2-3 evőkanálnyi almaecetet), különben a hajad könnyen összeragadhat és kócos lesz.
  • A szilikonmentesség mellett érdemes szulfát-, valamint parabénmentes termékeket választani.
  • Ha nem jön be a szilikonmentes hajápolás, akkor se csüggedj, bármikor újra kezdheted a régi, szilikon tartalmú termékeid használatát. Sőt, nem kötelező kizárólag szilikonmentes cuccokat használni.

Remélem, sikerült elegendő információt nyújtanom a szilikonmentes hajápoláshoz, a választás pedig innentől a tiétek. Minden jót! 🙂