Már régóta terveztem ennek a bejegyzésnek a megírását, hisz az utóbbi években sokféle fésűt, hajkefét próbáltam már. Ebből három fő csoportot emelnék ki, a hagyományos (műanyag- vagy fémfogú fésűk), a vaddisznósörtés, illetve a legújabb, legmodernebb fajta fésűket, amelyből legismertebb márka a Tangle Teezer.

 

Kezdeném a hagyományos fésűkkel. A műanyag fogúval az a baj, hogy gyakran száll tőle a haj (elektromos lesz, hogy úgy fogalmazzak :)), a fémes pedig még a fejbőrt is bánthatja. Emellett nem tud semmi “extrát”, gyakran tépi a hajat, különösen az igénybevett, kócos, töredezett hajat. Az árát tekintve általában olcsó, könnyen beszerezhető. Sokféle külsejű, színű és formájú van belőle. Én sokáig ilyet használtam, nem is gondoltam, hogy van ennél jobb is… pedig van.

Többek közt ilyen a vaddisznósörtés hajkefe is (a fenti képeken ezek láthatóak). Nagyon kíméletes a hajhoz, mivel természetes anyagból készül. Hátránya, hogy nagyon sokat kell tisztogatni, és elég nehéz is a tisztítása (nekem 2 év használat után tele van kitisztíthatatlan porcsomókkal, pedig hetente átmosom samponos vízzel). Kicsit drága is, bár az utóbbi években egyre több helyen és egyre több formába kapható. Dús hajúak arra figyeljenek, hogy a sörték elég hoszzúak legyenek, esetleg a természetes sörték mellett legyenek benne hosszabb műanyag fogak is. Nekem gyakran olyan érzésem van a használata közben, mintha a hajam alsó részeit nem fésülné át, mintha túl rövidek lennének a sörték… De egyébként nagyon szeretem, a hajam nem száll tőle és sokkal simább is, nem gubancolódik annyira, mint a sima hajkeféknél.

De itt még nincs vége. 🙂 Nemrég megvettem (hosszas tervezgetés és gondolkodás után) a Tangle Teezer fésűjét, a lila-rózsaszín kiadást. Valószínűleg rosszul tettem, hogy a Müllerben vettem, mert utána megnéztem neten és sokkal olcsóbb netről rendelve (még postaköltséggel is). Néhány fésülködés után bártan állíthatom, hogy ez a cucc egy csoda. Bár még nem jöttem rá (ahogy sokan mások sem), mi a titka ennek a csodafésűnek, de még sosem volt ilyen a hajam egy fésűtől. Szinte siklik a hajon, nagyon könnyű vele a fésülködés, végezetül pedig gyönyörű, sima és tökéletesen kifésült hajat kapunk. Az árán kívül még egy problémám van vele: hogy nehéz megfogni. Nekem elsőre kicsit furcsa, hogy nincs nyele, de idővel biztos hozzá lehet szokni. Egyébként ebből a fajta fésűből van egy másik márka is, szintén a Müllerben láttam (az egy kicsit olcsóbb), érdemes esetleg azt is kipróbálni, annak van nyele. 🙂

Sok-sok év tapasztalat és próbálgatás után én a Tangle Teezer-re teszem a voksom, szerintem megéri az árát, nagyon jó fésű, nem utolsó sorban még vizes hajra is használható és kicsi méretének köszönhetően elfér egy kisebb táskában is.