Házi ajakápoló

Gondolom, már sokan tapasztaltátok, hogy a boltban vásárolható, egyre drágább ajakápolók hasztalanok, csak használod-használod, az ajkaid mégis mindig szárazak. Nos, én is ezzel a problémával küszködtem, aztán egy manikűrös ismerősöm ajánlott egy krémet, a körömvirág krémet a gyulladt körmeimre, amit (a tájékoztatója láttán) elkezdtem ajakápolóként is használni.

Már korábban írtam a körömvirág kenőcsről is, illetve a kókuszolajról/kókuszzsírról is,, jelenleg is erről a kettőről lenne szó. A körömvirág kenőcs kapható mini kiszerelésben is, ami tökéletes táskákba, kocsiba, mivel mindenhova könnyedén magunkkal vihetjük (a nagy tégellyel ellentétben). Azonban ezekbe a tégelyekbe (akár kicsi, akár nagy) mindig kézzel kell belenyúlkálni, ami lássuk be, nem túl higiénikus. Ezért úgy döntöttem, készítek egy saját ajakápolót belőle, direkt erre a célre szolgáló ajakápoló tokba öntve…

Vettem némi kókuszzsírt, méghozzá szűz kókuszzsírt, aminek kókusz illata is van, ez adta az ajakápoló “ízét”. Ezt kevertem el a zsíros körömvirág kenőccsel, némi méhviasszal (aminek nem csak méz színe, de méz illata is van :)), illetve én magam még kakaóvajat tettem bele, ami pedig némi kakaó illatot adott neki. A keverék íze-illata kicsit érdekes lett, de a leggazdagabb, legjobb ápoló alapanyagokat tartalmazza, és ez az igazán fontos.

A recept a következő (3 db 8 ml-es tégelyhez elég):

– 8 g méhviasz
– 12 g körömvirág kenőcs
– 8 g kókuszolaj/-zsír
– 4 g kakaóvaj

A méhviasz teszi a keveréket keményebbé, hogy jól kenhető legyen és hogy a tégelyben/tokban maradjon, ne folyjon szét Ettől lesz olyan igazi ajakápoló formája és állaga. 🙂 Az arányát tekintve a lényeg, hogy az összes mennyiséghez képest a méhviasz kb. az 1/4-e legyen. Tehát 32 g-ból 8 g a méhviasz.

A mennyiségnél rákalkuláltam, hogy valamennyi a tálban marad, amiben készítitek. Én egy üveg főzőpoharat vettem hozzá egy üveg keverőbottal, ezekkel készítettem. Sima, otthoni tállal nem érdemes próbálkozni, mert a megdermedt viaszos olajkeveréket nagyon nehéz kimosni belőle.

Először a méhviaszt tördeltem bele az üvegpohárba (lapokban vettem a méhviaszt, de lehet kapni más formában is). Ezt felolvasztottam a forró gőz felett, ahogy a képen is látható.

WP_20150727_13_32_33_Pro

 

 

 

 

 

 

Ezután a teljesen felolvadt méhviaszhoz kevertem a körömvirág kenőcsöt, illetve a kókuszolajat/-zsírt, majd tovább kellett melegítenem, mert vissza is sűrűsödött ezidő alatt a viasz.

Végül hozzákevertem a kakaóvajat is, még melegítettem egy kicsit, így egy teljesen összeolvadt, összeért olajos keveréket kaptam. Ezt töltöttem bele az üres, megtisztított tokokba, majd hűtőbe tettem őket (a képen szerepel még, amit a maradékokból kevertem, egy gyantázás utáni olaj hasonló összetevőkből- csak más arányban).

WP_20150727_14_15_08_Pro

20-30 perc elég nekik a hűtőben, hogy teljesen megkeményedjenek, ezután már csak ki kell próbálni őket. 🙂

Melegítgetés közben azért a keverőbotról le-le szedegettem a szilárdabb keverék-darabokat, hogy jó lesz-e az állaga, érdemes kicsit már a melegítés közben próbálgatni, főleg, ha ízesíteni is akarja valaki.

Ééés íme a kész ajakápoló:

WP_20150727_16_36_32_ProWP_20150727_16_34_37_Pro

Tipp:

Tesztelgetni vágyók nyugodtan kicserélhetik a kókuszolajat mandulaolajra, mogyoróolajra, szőlőmagolajra, esetleg barackmagolajra, illetve színezhető is az ajakápoló különböző zöldséglevekkel (pl céklalével), kakaóval, csokoládéval…stb. Sőt ízesíteni is lehet gyümölcsös olajokkal, szárított gyümölccsel (persze aprítva). Mindenkinek a saját ízlésére van bízva a dolog, szóval sok sikert hozzá! 😉