Az argánolaj a szépségipar legújabb és legfelkapottabb “alapanyaga”, minden nap reklámok tucatjában hallani, hogy ez is argánolajat tartalmaz, az is argánolajat tartalmaz… az igazság az, hogy ezen termékek méregdrágák, ehhez képest minden van bennük, csak argánolaj alig. Ha argánolajat akarsz látni a kozmetikumaidban, vegyél egy üveg argánolajat az egyik bioboltban és tegyél belől a tusfürdődbe, a balzsamodba, de mivel némely ilyen kozmetikummal nem képes elegyedni az olaj, ezért a legjobb módszer, ha tisztán, magában használod, esetleg más olajjal együtt (pl kókuszolajjal).

Csodákat művel a hajjal, a bőrrel, én hajpakolásként is használom hetente-kéthetente, és bőrápolásra is bevált heti néhány alkalommal arckrém helyett (korpás szeborreás bőröm van, sokat segített). Egy vizes vattakorongra szoktam nyomi egy cseppet belőle és az egész arcomat átkenem vele. Sokkal puhább, szebb és tisztább a bőröm, mint a kozmetikusom által kikevert, méregdrága krémektől, és már több hónapja használom!

Ugyanígy rendkívül hatásos az argánolaj akkor is, ha hajra kenjük. Keverj össze egy kis tálkában 10-15 csepp argánolajat, és a hajmennyiségednek megfelelő mértékű kókuszolajat (pontosabban kókuszzsírt felolvasztva, kb. 1-2 kanálnyi fog kelleni). Ha szeretnéd, tehetsz hozzá némi olivaolajat is, de nem feltétlenül szükséges, mivel ez kissé nehezebben ivódik be, mint az előző kettő, így a zsíros hajúaknak nem épp a legalkalmasabb. Nekem az olivaolajtól 1-2 nappal mindig előbb kellett hajat mosnom, ezért elhagytam egy idő után. De az argánolaj + kókuszolaj kombináció tökéletes még az én zsíros hajamra is.

Szóval kissé megmelegítve tedd az olajkeveréket a hajadra, főként a hajvégek legyenek jól bekenve, tekerd fel a hajad és fixáld le egy csattal vagy gumival. Ezután tekerd körbe a hajad folpackkal, majd hagyd az olajakat 3-5 órán át beszívódni a hajadba. nekem ez volt az első lépés (a vasalás elhagyásán kívül), amitől búcsút mondhattam az állandóan töredező hajvégektől. Tehát tényleg csodát művel. A pakolást egyébként hetente-kéthetente kell megismételni addig, amíg rendbe nem jön a haj, azután elég havonta 1-2 alkalom is kényeztetésképp.

Én Solio argánolajat használok, melynek 100ml-es ára 2500 Ft körül mozog, de lehet kapni Aromax olajat is (lásd a képen) 1500-2000 Ft-ért a 20ml-est, állítólag annak még jobb a minősége (csak hát az ár-mennyiség arány…). Kókuszzsírt pedig 500 Ft-ért vettem a 250 ml-t, de ezzel nem voltam annyira elégedett. Az a jó kókuszolaj/-zsír, melynek kókusz illata van. Nos, ennek nincs, szóval legközelebb kipróbálom a 100ml-es verziót 2000-2500 Ft-ért, amit a bioboltban ajánlottak és aminek kókusz illata van.

aromax-arganolaj1